Tirsdag i uke 36 setter vi på fjernvarmen igjen. Noen synes det er for tidlig mens andre har tatt på seg både sokker og genser allerede. De første ukene er det tvilsomt om vi får noe særlig effekt, men vi er i samme dilemma hvert år, i mai og september: når skal varmen slåes av og på?
Det du kan gjøre i forkant er:
- Skru termostaten på radiatoren helt inn, på «0», deretter skru den helt ut på «9». Gjør det gjerne et par ganger. På denne måten så vil man både løsne på en «styringspinne» inne i radiatorens kobling, og smøre den opp så den fungerer etter hensikten.
- Luft radiatorene! (etter varmen er slått på)
Hva skal man sette termostaten på?
Sett gjerne termostaten gjerne på «0» i rom som ikke brukes, når man er hjemme. Rom som ikke brukes, og man reiser bort over flere dager, sett den på «*», dvs frostsikring. Her er man sikret at rørene ikke fryser. Dette er spesielt viktig i kuldeperioden november-mars.
Rom som er i bruk, avhengig av ønsket komfort:
- Termostat 0 = Ingen varme, temperatur avhengig av øvrige rom.
- Termostat 1 = ca 16 grader
- Termostat 4 = ca 19 grader
- Termostat 6 = ca 21-22 grader
- Termostat 9 = ca 25 grader
Fjernvarmepris, litt billigere enn strøm
De fleste har nok fått med seg utviklingen i strømprisene gjennom media. Fjernvarmeprisen er 95 % av strømprisen, så man bør være like bevisst på forbruket av radiatorene som på strømforbruket. Trenger man virkelig å ta et bad, eller holder det med en dusj? Bør man vaske opp for hånd i rennende varmtvann?
Hva som er riktig a konto-beløp for dere som bor i blokkene, er en kontinuerlig utfordring. Du styrer forbruket ditt, og prisen underveis avgjør hva du må betale. Styret forsøker å beregne a konto-beløpet så nøyaktig som mulig, slik at det blir minst mulig ekstra å betale ved den årlige avregningen (og heller ikke for mye tilbakebetaling).
På nettsidene våre finner du flere artikler om energi og fjernvarme. Når man søker på ordet radiator på våre nettsider finner vi også en del informasjon.
Sist oppdatert: 30/8-2024