Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Hallagerbakken borettslag

Vedlikehold på fasader på rekkehusene

Print Friendly, PDF & Email

Rekkehusene ble rehabilitert på en slik måte at vi etterpå har reduserte vedlikeholdsbehov. Noe vedlikehold må vi likevel regne med, ref. skriv fra leverandøren. Vi forventer at andelseierne tar seg av noe, mens andre ting er borettslagets ansvar. Etter å ha konferert med fagfolk har styret vedtatt følgende:

Fasadene
Det ble valgt royalimpregnert materiale for veggene under rehabiliteringen fordi det innebærer redusert vedlikehold. Men royalimpregnert tre trenger også vedlikehold, riktignok langt sjeldnere enn materialer som er ubehandlet eller trykkimpregnert. Treet er svært stabilt slik at man unngår krymping og sprekkdannelser.

Det er også motstandsdyktig mot fukt, råte og angrep av sopp. Bare det ytterste laget på royalimpregnert tre vil over tid bli bleket av vær og vind. Vedlikeholdet vil derfor i hovedsak bestå i å olje bleke områder. Hvor ofte dette må gjøres avhenger av vær og vind, og hvor eksponert området er for sol.

Bleke felterNoen steder i borettslaget har det dukket opp noen «bleke områder» og «merker» på enkelte kledningsbord. Styret har bestemt at behandling av fasader skal utføres i borettslagets regi og helst samlet for et større område av gangen. Det vil da lønne seg å bestille profesjonelle. Det har i norske borettslag vært tradisjon for selvhjelp, men vi blir frarådet dette på grunn av altfor varierende resultater når den enkelte ordner det selv. Dessuten kan det mange steder være farlig å gjøre dette pga. bratte skrenter og stor høyde.

På samme måte som med trepleie vil styret foreta en runde jevnlig der vi identifiserer og bestemmer hvilke fasader som skal tas.

Balkongene
Toppbordet på balkongene og endestolpene vil normalt være det første som blekner og mister noe farge. Flere finner det vanskelig å rengjøre overgangen mellom gulv og bunnsville på balkongene. Dette må vi leve med. Det er slik gulvet er konstruert. Renhold, vask og oljing av gulvet på balkongen er andelseieres ansvar.

På håndløpere, endestolper på balkongene o.l. kan fliser løsne og enkelte sprekker dukke opp. Dette kan repareres ved hjelp av noe formtre eller masse som pusses i åpningene. Det kan gi noe ulik farge. For å forebygge dette kan man olje hvis man ser at det er hensiktsmessig.

Utlån/tilgjengeliggjøring av olje/beis
Styret finner det hensiktsmessig at borettslaget holder et lager av egnet olje som folk kan få utdelt ved behov. Utlån av oljen blir annonsert på vår hjemmeside og Facebook-side når dette skjer.

PS! Vi minner om at andelseieren selv har ansvaret for å vedlikeholde plattinger, gjerder, porter, etc. rundt boligen.

Les gjerne artikkelen Kan vi male, olje eller beise selv?

Sist oppdatert: 30/4-2019

Comments are closed.