Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Hallagerbakken borettslag

Radiatorer som tilsynelatende ikke fungerer?

Print Friendly, PDF & Email

Radiatorer kan naturligvis få skader, inkludert slitasjeskader, på enkelte elementer. Det være seg termostaten, skrumekanismer, overganger mellom rør osv. Skader er skader, og dette dekkes i utgangspunktet av borettslaget. Selve radiatorene er i utgangspunktet andelseiers ansvar, men borettslaget overtok dette vedlikeholdsansvaret i 2018.

Borettslaget forventer at andelseierne/beboerne behandler radiatorene på korrekt måte, og at alle f.eks. kan lufte radiatorene. Vi har lagt ut noe om dette på her på nettstedet.

Sjekke radiatorene?
Styret får en gang iblant henvendelser av typen: «Kan dere sende noen til å sjekke radiatoren»? Det kan styret, men det koster penger. Hvem skal betale den regningen? Utgangspunktet vårt er at dersom det er en feil ved anlegget/radiatoren, så tar felleskapet regningen, men dersom det er «brukerfeil», så får andelseieren regningen.

Et kort besøk av en rørlegger koster fort 1500 kroner eller mer, så vi pleier å unngå å skape unødvendige kostnader for felleskapet eller beboeren. Før du kontakter styret, bør du derfor stille deg noen spørsmål:

  1. Er alle mine radiatorer kalde når de er påskrudde? I så fall bør du sjekke om situasjonen også er slik hos et par av de nærmeste naboene. Dersom svaret er ja, så varsler du dette til styret. Da er det en rimelig stor sjanse for at årsaken ligger i anlegget.
  2. Er det kun 1-2 radiatorer som ikke virker som forventet? Normalt betyr dette at årsaken ligger lokalt i din bolig. Ved luft i radiator er gjerne toppen på radiator kald, eller ujevn varm da luften stiger. Og det kan muligens føre til surkling og susing. Start med å lufte radiatoren (ofte alle radiatorene i boligen) for å se om det forbedrer situasjonen. Hvis ikke dette hjelper, kan det være skader på en radiator (eller to).
    Varsle styret – og bekreft at du har gjort punkt 1 og 2.
  3. Forstår du hvordan fjernvarmen i borettslaget (og dermed radiatorene) fungerer? Dette har vist seg å være spørsmål som mange av oss ikke har kunne svaret ubetinget ja på, -inkludert styremedlemmer. Les gjerne vår artikkel, Fjernvarmen – slik fungerer det, før du tar kontakt med styret.
  4. Skader og slitasje på enkelt deler kan forekomme!
    Et termostathode har gjerne levetid på 10 til 15 år. Termostathoder har gass eller gele innvendig som blir borte med tiden. Ved gammel eller defekt termostat blir den kun til en av/på bryter. Om termostaten er i orden, vil frostsikring i termostathode skru radiator på for fullt om termostathode føler det kaldere enn ca. 6 grader (mest vanlig innstilling). Konklusjon: Utstyret kan være ødelagt, men borettslaget vil ha det sannynliggjort før vi bruker penger på å få sjekket det. Derfor er det viktig at punktene ovenfor er sjekket ut først…

Og siden vi er inne på radiatorer: Husk at du ikke kan fjerne eller endre på plassering av en radiator uten søknad til styret, og at alle former for å bygge inn deler eller hele radiatorer bør avklares med styret på forhånd (normalt er dette ikke tillatt).

Sist oppdatert: 10/11-2020

Comments are closed.