Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Hallagerbakken borettslag

Hva har borettslaget av tegninger?

Print Friendly, PDF & Email
Rørete løsning…

Etter 40-år er det naturligvis varierende hva borettslaget har av nøyaktige opplysninger og tegninger om den enkelte bolig i borettslaget. Ved planlegging av oppussinger og rehabiliteringer får styret tidvis spørsmål som:

  • hvor går fjernvarmerørene?
  • hvor er rørsystemene i badene?
  • hvor går ventilasjonskanalene?
  • og mange flere

Historiske tegninger
Borettslaget har et tilnærmet komplett tegningsarkiv av VVS-tegninger fra 1979-1981. Tegningene brukes primært i forbindelse med arbeider på felles tekniske anlegg. For den enkelte leilighet vises opprinnelig planlagte rørføringer for vann, avløp og varme, samt kanalføringer for ventilasjonsanlegget. Tegningene er vanskelig å forstå for ikke-faglærte.
De er ikke lett tilgjengelige, så det er kun unntaksvis vi bruker ressurser på å finne dem fram. Det som faktisk ble bygd enkelte steder kan avvike fra planene, og senere endringer – som det finnes mange av – er ofte ikke inntegnet.

Når borettslaget ble ‘solgt’ ble det laget noen skisser/tegninger, som er lagt ut nedenfor. Disse kan man benytte for å lage skisser før man lager profesjonelle, målsatte tegninger for bruk i søknader/kontrakter.

Hva er lov?
Starten på ethvert planlagt byggetiltak begynner med Byggeveilederen!. I dette dokumentet prøver vi å ha samlet de grunnleggende føringene som borettslaget har til enhver tid – samt gode råd.

Nåværende andelseier kan få ansvaret for å utbedre tidligere ombygninger dersom de har vært i strid med bestemmelsene. Bestemmelser har normalt ikke tilbakevirkende kraft, men reglene om at man skulle søke om bygningsmessige endringer har vært der i nærmere 40 år. ‘Bevisbyrden’ på at tidligere eller nåværende andelseier har fått lov til å endre på f.eks. bærende konstruksjoner eller å ha bygd inn rør som skulle ha vært tilgjengelige, ligger hos nåværende andelseier. Slike ting har en tendens til først å bli identifisert ved skader eller ved oppussinger og rehabiliteringer!

 

Comments are closed.