Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Aktuelt

Dugg, fukt og kondens i boligen

Print Friendly, PDF & Email

Når det oppstår dugg, fukt, kondens og lignende, er det viktig å få avklart om dette fremkommer på grunn av bygningsmessige forhold, været eller forhold som de som bor i boligen kan gjøre noe med?

Spesielt i overgangene fra en værtype til en annen, ofte i skifte av årstider, blir dette et spørsmål beboere og styret i borettslaget må ta stilling til.

1. Feil i bygget
Selvfølgelig kan direkte skader som punkterte vinduer eller skader/svakheter i konstruksjonen være årsaken til problemet. Dette må undersøkes og eventuelt utbedres. Men vel så ofte ligger svaret i de neste punktene.

2. Dårlig eller feil lufting
Vi kan fort finne gode råd om luftig på nettet, og de blir gjerne fulgt opp når vi forstår litt bedre hvorfor dette er gode råd. Det kan oppstå fukt (dugg og vanndråper) på innsiden av vinduene og i karmene, der følgende kan bøte på det:

  • Kondens kan oppstå på kalde flater når det er for høy luftfuktighet inne. Dette forekommer ofte på bad, kjøkken og soverom. Kondens og fukt kan føre til muggsoppvekst som kan skade både mennesker og materialer. Hvis kondens dannes, er luftfuktigheten som regel for høy på grunn av manglende luftveksling.
  • Bad og kjøkken er utstyrt med avtrekk fra avtrekksviften på taket. Denne skal aldri slås helt av, men alltid gå med grunnventilasjon [≈laveste viftehastighet). Det er i tillegg viktig at alle lufteventiler over vindu og tilleggsventiler i vegg alltid er åpne. Hvis en ventil lukkes, vil luften som skulle komme inn, bli hentet fra de andre ventilene og hastigheten over ventilen vil bli høyere og en vil få kraftigere trekk.
  • Soverom er særlig utsatt, fordi hver person puster ut mye vanndamp. Unngå for all del teppegulv, og luft sengetøyet hyppig. Sørg for god utlufting fra soverommene, og bruk ventilene. Sjekk om du har kondens på vinduet om vinteren. Om det er kondens og du bare har en åpning på 1-2 cm i vinduskarmen, har du for dårlig luftsirkulasjon.
  • I eldre hus (mye eldre enn Hallagerbakken borettslag) kan det være aktuelt å sette inn flere lufteventiler. Etter rehabiliteringen av veggene i rekkehusene i Hallagerbakken borettslag ble også inneklimaet bedre og energiforbruket gikk ned.
  • Vinduene i både rekkehusene og blokkene er rimelig nye nå, men etterhvert vil det være lurt å sjekke om det har samlet seg støv og skitt i ventilene. Og de kan også være stengt ved et uhell.
    Kondens på vinduene skjer ved visse værforhold. Søk på “kondens på vinduer! Google og du vil finne forklaring og tips, som kan være nyttige.
  • Økt luftfuktighet, f.eks. fra klær som skal tørkes, er heller ikke heldig for kondensproblematikken. Kondens kan oppstå også i vegger og tak, ikke bare rundt vinduene.

Hjelper alltid lufting mot kondens?
Nei, dessverre!

Kondens dannes på kalde flater. Det hjelper ikke nødvendigvis å åpne ventilen over vinduet. Dersom persienner og tunge gardiner henger for nært, blir det en ‘vegg’ mellom vinduet og resten av rommet. Da blir det bare kaldere rundt ventilen og nedover. Dermed sier det seg selv at ved å øke temperaturen i rommet og/eller fjerne persienner og tunge gardiner som hindrer romvarmen å komme frem til vinduet, kan dette blir bedre.

Hva skal man da gjøre når man vil sove i et kaldt soverom, unngå kondens og i tillegg sørge for at det ikke kommer lys inn utenfra om natten? Det er ingen enkle svar her, man må bare prøve seg fram for å finne en fornuftig balanse i det enkelte rom.

Hvordan bør vi lufte ut boligen?

  • Avtrekksviften skal alltid være innstilt på laveste viftehastighet (eller mer, aldri av!), og ventiler over vinduer og i fasade skal være åpne.
  • Generelt er anbefalingen «kort og intensiv» lufting. Åpne opp balkongdøren eller vinduet og skift ut luften så raskt som mulig. Om det betyr 10 min. eller 1 time, vil fort være et spørsmål om hvor kaldt det er ute når man gjør dette. En skikkelig utlufting to til fire ganger i døgnet kan være en tommelfingerregel.
  • Når du lufter, vil naturligvis temperaturen i rommet endre seg. Dersom du vil unngå kondens, bør du holde romtemperaturen så konstant som mulig. Du vil neppe være plaget med kondens på vinduene hvis romtemperaturen er på 21 grader og fuktigheten ligger på 40 prosent i rommet. Men for å få dette til, må du altså ha god ventilasjon.

3. Tørking av klær
Et sted må vi tørke klærne som er vasket, og tørketrommelen sliter både på klærne og har en prislapp over tid. Når en investerer i en ny tørketrommel, bør denne være av type kondenstørketrommel og gjerne med innebygget varmepumpe. En standard tørketrommel bør ha av lufting ut til det fri.

Hva bør vi tenke på?
Tørk klærne hvor du har best mulig ventilasjon. Bruker du f.eks. en bod i huset som har ventilasjonsluke, kan du gjerne sette vifta (fellesvifta som hver bolig har i Hallagerbakken) på fullt de første par timene etter at klærne er hengt opp. Klærne tørker raskere og luftfuktigheten i rommet og leiligheten blir mindre.

Vurder også om du bør anskaffe en luftavfukter til bruk i rommet hvor du normalt tørker klær. Dersom det er et rimelig innelukket rom som f.eks. en innebod, så er det en lur idé. Ved å plassere en avfukter nær tørkestativet, sikrer du raskere klestørk ettersom avfukteren trekker til seg fukten samtidig som den blåser ut tørrere luft. En luftavfukter vil du ha god nytte av hele året, forutsatt at du tømmer den for kondensvann.

Det bør ikke installeres fuktstyrte vifter, da dette vil medføre større trekkproblematikk fra ventiler enn nødvendig og gjøre grunnventilasjonen fra takviften dårligere. (PS! Det er ikke lov å installere vifter inn mot ventilasjonsanlegget eller via fasaden, uten en skriftlig tillatelse fra borettslaget).

En tommelfingerregel angående luftfuktigheten kan være at luftfuktigheten bør være under 55% fra november til mai.

4. Bedre plassering av møbler og gjenstander
Radiatorene bør få muligheten til å avgi den varmen de skal. En av faktorene som kan motvirke dette, er at møbler og gjenstander er plassert for nære radiatorene. Les mer om dette her: https://hallagerbakken.no/energi-og-strom/viser-malingene-riktig-forbruk/

[av BTT: Sist oppdatert: 16/12-22]

Comments are closed.