Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Hallagerbakken borettslag

Redusere regningen til strøm og/eller fjernvarme?

Print Friendly, PDF & Email

For mange av oss er nettleien ofte høyere enn forbruket av strøm, men strømregningen bør likevel sjekkes en gang i blant. Og hva med fjernvarmen, – kan vi påvirke forbruket? Her er noen tips for å sette i gang en drøfting i familien.

Hva er strømforbruket? Før du kan be om tilbud, bør du ha et estimat for strømforbruket i din bolig. Du vet muligens om noe spesielt som har skjedd – som forklaring på at du bruker mer/mindre enn i fjor, men et godt grunnlag er å sjekke hva som ble brukt de siste par årene. Det er netteieren Elvia as (tidligere: Hafslund), som har oversikt over dette, selv om det er andre som selger deg strømmen.

Dersom du finner ut at du i snitt har et forbruk på f.eks. rundt 10 000 kWh de siste par årene, så har du tall å bruke videre. Dersom du forventer en kaldere vinter, mer hjemmekontor eller lignende, kan det være idé øke tallet litt…

Billigste strøm: Det er mye man kan si om å velge strømavtale (bare søk på nettet), men et godt startpunkt for å vurdere leverandørene er https://www.strompris.no/ (fra Forbrukerrådet). Normalt er spottpris det som gir deg billigst strøm.

Fjernvarmen
Hva med varmt vann i dusjen og springen, og fjernvarmen i radiatorene? Bør vi dusje mindre? Blir regningen mindre? Også her er det to deler: nettleien (som det er lite å få gjort noe med) og forbruket. Begge deler styres fra samme selskap i borettslaget, Fortum Oslo Varme AS (tidligere: Hafslund…). Som privatpersoner/borettslag får vi gjort lite med prisen, men forbruket kan vi gjør noe med.

Andelseier i rekkehus: Oversikt over ditt forbruk som fjernvarme-kunde finner du her: https://minside.fortumoslovarme.no/login

Andelseier i blokkleilighet: Du kan sjekke ut eget forbruk av fjernvarmen via en nettportal (www.istaonline.no). For å gjøre dette må man ha et brukernavn (som er unik for hver bolig) og et passord.

For mitt eget vedkommende viser det seg at forbruket i år, er høyere enn tidligere. Har vi dusjet mye mer siden vi har vært mere hjemme (≈ korona)? Skal vi skylde på tenåringen? Var det kaldere i fjor enn i år? Etter noen gjetninger og antagelser må man kanskje se på forbruket måned for måned, og tenke litt over hva årsaken kan være.

Borettslaget ved styret følger med på om de tekniske sidene av dette fungerer. Dette gjør vi ved hjelp av månedsrapporter fra Søndre Nordstrand ENØK (som vi er medlem av) og rapporter fra Ista as som foretar avregninger (og kontroll av målere) i blokkleilighetene.

Sist oppdatert: 19/12-2021 [BTT]

Comments are closed.