Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Aktuelt

Viser målingene riktig forbruk?

Print Friendly, PDF & Email

Radiatorene i blokkene har målere på seg som avleser forbruket.

Hvordan virker målerne?
Måleren er en to-punktsføler. Det vil si at måleren er utstyrt med to temperaturfølere. En som måler radiatorens overflate og en som måler omgivelsestemperaturen (romtemperatur). Måleren begynner registreringen av forbruk der differansen mellom rom og radiator er større enn 3 grader. Den teller raskere jo større differansen er og et åpent vindu/luke vil gi en raskere avkjøling av vannet i radiatoren og man vil få kunne få et unødvendig høyt forbruk. ‘Medisinen’ for dette er å følge det vanlige rådet om å lufte når man vil lufte, og så lukke vinduer/balkongdrer. Det gir best økonomi.

Radiatorene trenger også luftrom rundt seg. Det er uheldig dersom radiatoren ikke får ikke nok luftsirkulasjon. Årsaken her kan f.eks. være at en softa står for nært radiatoren. Føleren ut mot rommet vil ikke fange opp omgivelsestemperaturen da det ikke er noe luftsirkulasjon. På grunn av mangel av sirkulasjon vil måleren anta at temperaturen er innstilt på 20 grader hele tiden. La ikke sofaer og andre møbler stå helt inntil radiatorene. Ca. 10 cm avstand vil gi en luftsirkulasjon som gir best økonomi.

Borettslaget har en avtale med Ista as om kontroll og avregning av målere og forbruket i blokkene. Fra dem har vi hentet disse sparetipsene, som også gjelder for rekkehusene:

Spar energi og penger

 • Luft ut skikkelig, kort og ofte
  Husk å skru av radiatorene når du lufter ut. Hvis du ikke gjør det vil radiatortermostaten registrere den kalde luften og øke varmegjennomstrømmingen. Ikke la vinduer stå åpne. Luft ut kort, ofte og effektivt.
 • Bruk alle radiatorene
  Bruk alle radiatorene like mye. En radiator som står på fullt bruker mer varme enn fire som står på kvart effekt. Anbefalt temperatur er mellom 18 og 21 grader i oppholdsrom som stue, kjøkken og soverom.
 • Unngå fukt og muggsopp
  Luft ut jevnlig og sørg for at det er minst 16 grader i alle rom. Er temperaturen lavere vil du kunne få et dårlig inneklima med fuktighet og muggsopp.
 • Spar energi ved å tette skikkelig
  Trekk får det til å virke kaldere og man har lett for å skru opp temperaturen. Unngå å ha vinduer på gløtt, bytt tetningslister i dører som trekker. En ekstra grad øker varmeutgiften med ca. 5%.
 • Luft i rørene stanser varmen
  Luft i rør og radiatorer hindrer varmen i å sirkulere fritt gjennom varmeanlegget. Radiatorene bør derfor luftes regelmessig for å sikre god sirkulasjon. Skru av radiatoren, åpne deretter ventilen i den ene enden av radiatoren og la det sive ut luft til det kommer vann. Hold et glass under så du ikke søler på gulvet.
 • Ikke dekk til radiatoren
  Ikke tørk tøy på radiatoren eller sett møbler helt inntil. Det blokkerer luftsirkulasjonen og du må bruke unødvendig mye energi for å få varmen ut i rommet.
 • Kontroller termostater
  Kontroller om termostatene virker ved å skru de opp for fullt, blir radiatoren varm over hele flaten fungerer de. Når du skrur av skal den bli kald etter ca. 2 timer. Blir den ikke det stenger ikke kranen skikkelig og den må byttes eller repareres.
 • Spar varmtvann
  Ikke vask opp under rennende vann. Dusj istedenfor å bade. Bruk sparedusj og spareventiler på kjøkken og håndvask.

 

 

 

Comments are closed.