Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Aktuelt

Stanksopp

Print Friendly, PDF & Email
Stanksopp er observert i borettslaget.
.
Hva er Stanksopp?
Fra Wikipedia klipper vi følgende beskrivelse: «Stanksopp (Phallaceae) er en sopp-familie som produserer en illeluktende, stangformete fruktlegemer. Deres formeringsmetode er annerledes enn de fleste sopper, som bruker luften for å spre sporene. De produserer isteden sporer på toppen som har en lukt som kan minne om åtsel eller avfall. Dette tiltrekker fluer som dermed tar sporene med seg.
.
Soppene begynner å gro som noen små runde knoller eller «egg». Disse har ingen lukt, og kan i noen tilfeller spises. Noen varianter er i perioder brukt som afrodisiaka, mens andre er tillagt medisinske egenskaper. De har i noen tilfelle vært forvekslet med fugleegg. Ut av disse vokser senere den høye soppen, som kan ha en viss likhet med en penis. Den har ofte en kvalmende lukt.»
(Store Norske Leksikon har også info om soppen: https://snl.no/stanksopp)
.
Bør/kan vi gjør noe?
Stanksopp kommer opp på noen timer i løpet av en dag, og dør etter ca 2-4 dager. Den kan lett formere seg, – selv om vi i borettslaget ikke har hatt et stort problem med soppen. De som bor i nærheten av der den dukker opp vil fort være uenige i dette i noen dager….
Styret vil ikke prioritere å jakte på og fjerne soppene inntil videre, men vi vil oppfordre beboere i nærheten til å fjerne dem dersom de dukker opp i nabolaget.
Sist oppdatert: 2/08/2019

Comments are closed.