Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Aktuelt

Runddansen… hvem tar ansvar?

Print Friendly, PDF & Email

Brev til etater 27. juli 2023 for å få løst et problem… Det skal ikke være lett!

…………………………………….

Til Bydel Søndre Nordstrand
Bymiljøetaten
Politiet ved Forebyggende enhet

Runddansen… hvem tar ansvar?
Hvem er det vi skal kontakte når vi registrere farlige forhold med parkerte biler? Dette er blitt en gjenganger for oss.

På kommunal grunn (motsatt side av Aktivitetssenteret i Hallagerbakken 106) parkeres det ved veien. Det står det tidsvis kjøretøy som representerer en fare for barn fordi vinduer er knust etc. I år har det vært flere tilfelles av gass-sniffing i eller ved kjøretøy der.

Vi har nå en konkret sak med en svenskregistrert bil (STL 783) hvor vinduene er knust og hvor bilen tilsynelatende har vært brukt som oppholdssted for gassinnhalering, ref. balogene utenfor.

Vi som bor i nærheten vil naturligvis ha dette håndtert raskest mulig, men vi opplever «fraskrivelse av ansvar» når vi kontakter…

1. Politiet (22 66 90 50‬‬‬)
Vi er klar over at sniffing/gassinnhaliering ikke er ulovlig i seg selv, men aktivitet av denne typen tenker vi som amatører at det må finnes lovhjemmel for å sanksjonere? Når vinduene er knust på bilen så representere også bilen en fare for nysgjerrige barn. «Plassen» bilen står på er utenfor et aktivitetssenter, nær en barneskole og i et bomiljø med mange familier. 

Vi finner det ta naturlig å kontakte politiet.

I denne konkrete saken får vi vite av politiet at de har sjekket ut bilen ifm en annen sak for noen dager siden da bilen sto parkert i nærområdet. Bilen er ikke meldt stjålet, og er flyttet i mellomtiden til der den nå står ramponert. Poltiet er klare på at det er Bymiljøetatens ansvar å håndtere saken. Vi må kontakte dem. (Forrige gang tok de ansvaret med å kontakte Bymiljøetaten fordi vi kunne melde om at de ikke hadde gjort noe med en tilsvarende bil over lang tid på tross av flere varsler.) 

Vi opplever en eskalering av ungdom som sniffer gass (propan, butan, isibitan etc) og vi finner gassflasker og balkonger jevnlig i vårt nærområdet. Og med dette skjer det også andre uheldige ting som hærværk, opplevd utryghhet hos beboere osv. Gjennom «Styrenettverket Holmlia» vil vi på ny invitere offentlige etater til et dialogmøte om hva vi kan bidra med sammen, – og eventuelt borettslagens rolle i dette. (Invitasjon vil komme i løpet av kort tid).

2. Bymiljøetaten (‭21 80 21 80‬)
Vi opplever ‭Bymiljøetaten som en «bingo-etat» angående slike saker. 

Vi har et farlig hull i et gjerde på nedsiden av borettslaget som det er varslet om flere ganger før de omsider fikk folk ut til å midlertidig stenge hullet, – men det er ennå ikke utbedret. Når det gjelder bilvarslingen for vi svadasvar eller ulike svar, og det var først gjenom private forbindelser vi fikk reaksjon fra etaten forrige gang en farlig bil ble fjernet (i våres).

I denne konkrete saken får vite at det er ‘grunneier’ som må varsle dem før de gjør noe. I utgangspuntet er dette greit, – det er jo defor vi kontakter kommunen! 

Neida, nå er det «forvalteren av kommunens grunn» dvs bydelen som vi må kontakte. (Første gang jeg har hørt denne varianten….). Man blir jo litt oppgitt over «servicen»!

At de tidligere har mottatt varslingen av slike saker fra privatpersoner og styrer i borettslagene er vist ikke viktig. Jeg lurer jo også på om denne etaten har noen form for utsjekkingsansvar for slike varslinger? Og betjentene som tidvis kontroller ulovlig parkering i nærmeste vei, – varsler de internt om slike forhold når de observeres?

3. Bydel Søndre Nordstrand (2180 2180, postmottak@bsn.oslo.kommune.no)
Etter å ha snakket med flere personer kom vi fram til personen som har myndighet til å varsle Bymiljøetaten. Han vil nå varsle videre…

Hva gjør vi neste gang noe lignende skjer? 
Dersom vi (styret, privatpersoner) registrerer et kjøretøy som er en feilparkert og/eller representerer en fare, på antatt kommunal grunn, så bør vi sende en varsling til til bydelen (postmottak@bsn.oslo.kommune.no) med mest mulig konkret informasjon. 

Dersom man vil gjøre dette via telefon, så kan man ringe 2180 2180 og be om å få informasjonsenheten i bydelen. De kan sette oss videre til den/de som har ansvaret for «feilparkerte biler» i bydelen.

Mvh
Bjørn Tommy Tollånes

Oppdatering:
Det viste seg at det er Oslo Bygg som forvalter eiendommen (som også inkluderer Frivillighetssentralen) og det er de som har myndighet til å be Bymiljøetaten i dette tilfelle om å fjerne bilen.


PS! Alle opplysninger i denne eposten, unntatt personopplysninger vil bli offentliggjort)

======================================

September 2023

Etter bilen ovenfor ble fjernet dukket det opp på ny en bil rimelig umiddelbart etterpå som ble brukt til samme typen aktiviteter som den forrige… Når rutene også pådenne bilen ble knust 22. september kunne vi igjen varsle om en faglig bil til Oslo Bygg etc. Vi venter fremdeles på respons på henvendelsen….

Sist oppdatert 24/09/2023

Comments are closed.