Fortum Oslo Varme as har ansvaret for anlegget i borettslaget, og Oslo kommune med Vann- og avløpsetaten sørger for at vannet kommer fram til oss.
Fortum varmer opp fra kaldtvann til ca. 70 grader. Videre blir dette blandet ned til ca. 60 grader gjennom blandeventilen som står i undersentralen. Ut til beboere bør temperaturen ikke overstige 55 grader. Dette reguleres av Plan- og bygningsloven for å unngå skåldefare. I sentralene i borettslaget er det sensorer som følger med på om temperaturen er riktig. Styret kan bestemme at temperaturen skal være noe høyere, og i så fall gjøres det via blandeventil i undersentralen.
Som beboer skal vi oppnå 50 til 55 grader i løpet av 10-20 sekunders tapping.
Å finne feil
Av og til skjer det feil. Det kan det ta tid å finne ut av. Feilkilder ved at varmtvann tar lang tid å komme ut av springen, er som regel en av følgende:
- Manglende sirkulasjon på retur av varmtvannet. Det kan være på grunn av en defekt pumpe eller at en beboer har stengt av varmtvannssirkulasjonen i egen bolig (som igjen påvirker andre boliger som er knyttet til denne sløyfen i anlegget).
- Overslag i kran. Den mest normale feilen er at det er et problem i en kran i boligen. Problemet er ofte en defekt tilbakeslagsventil i blandebatteriet, – som regel i dusjen eller i badet.
Hva med legionella?
Vi har i liten grad noe problem med legionella da fjernvarmen varmer opp vannet direkte uten noen form for akkumulering. Legionella oppstår gjerne der hvor det er stillestående vann og temperaturen er gunstig med rikelig tilførsel av oksygen til vannet. Store beredere er mer utsatt da det alltid kan være steder i en bereder hvor disse forholdene kan være gunstige for bakterievekst. Legionellabakterien dør ved 60 grader, og veksten stopper ved 50 grader.
Kilde: VVS Gruppen as v/daglig leder Jan Vidar Bergersen
Sist oppdatert: 15/11/2019