Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Aktuelt

Muggsopp i boligen?

Print Friendly, PDF & Email
Muggsoppsporer finnes overalt. De spres med luften og forekommer normalt i så små mengder at det ikke er farlig. Dersom det derimot oppdages synlig mugg i boligen, bør det fjernes med en gang, da det kan være en årsak til dårlig innemiljø.
.
Muggsopp kan oppstå av flere årsaker, deriblant ‘fuktighet’. Denne fuktigheten kan være forårsaket av lekkasjer og andre forhold. Ofte kommer mugg av dårlig utlufting i leiligheten.
Les gjerne mer om muggsopp og håndtering av denne her:
Ved mistanke om at muggsopp i boligen bør dette håndteres. En slik mistanke kan f.eks. komme av at en veterinær har mistanke om at katten din er syk pga muggsopp. I praksis vil man da undersøke nøye rundt i boligen etter synlig sopp. Styret vil normalt ikke iverksette noen form for undersøkelse uten at andelseier først har påvist synlig sopp.
.
Hvilket ansvar har andelseieren?
Andelseierne og beboerne har naturligvis ansvar for det alminnelige vedlikeholdet av egen bolig, herunder at bruken ikke er til skade på det som fellesskapet har ansvar for. Dette medfører f.eks. at man lufter riktig for å unngå fukt og muggsopp.
  • Luft ut jevnlig og sørg for at det er minst 16 grader i alle rom. Er temperaturen lavere, vil du kunne få et dårlig inneklima med fuktighet og muggsopp.
  • Andre tips om energisparende tiltak, som også er bra for vedlikeholdet og helsen vår, kan du lese her.
.
Hvilket ansvar har borettslaget?
Generelt kan man si at når et problem har gått inn i bygningsmassen, vil det være naturlig å prøve å kartlegge om borettslaget har et ansvar for å ordne opp i det. Styret vil da stille seg noen spørsmål – som:  hva er tilstanden, hva er (mulige) konsekvenser og ‘hva må til for å ordne opp’?
Styret vil også undersøke om hva som kan være årsaken til problemet. Dersom fagvurderingen er at årsaken kan ligge hos nåværende eller tidligere andelseiere av boligen, så vil andelseieren kunne bli økonomisk ansvarlig. Les mer om dette her.
.
Dekker forsikringen dette?
Forsikringen til borettslaget (If skadeforsikring §5.6.2) dekker ikke muggsopp og de sender heller ikke ut noen takstmann ved mistanke om muggsopp.
[av BTT: Sist oppdatert: 7/11-2018]

Comments are closed.