Welcome to Hallagerbakken borettslag   Click to listen highlighted text! Welcome to Hallagerbakken borettslag Powered By GSpeech
Aktuelt

Dugg og lufting (de nye vinduene i blokkene)

Print Friendly, PDF & Email

De nye vinduene isolerer mer, også fordi tettingen rundt vinduskarmene blir klart bedre enn det har vist seg å ha vært tilfelle med de gamle vinduene. Det blir derfor ekstra viktig at lufteventilene står i åpen stilling – hele året. Stenges de ved spesielt kalde dager, bør vi huske på å åpne dem igjen!

På nettstedet vårt finner du et informasjonsskriv (“Duggpaglassruter“) som omtaler dette. Der omtales fenomenet kondens. Det som er interessant å merke seg her, er at kondens på yttersiden av vinduet visstnok vil kunne opptre bare i relativt sjeldne tilfeller og ikke bør bekymre oss i samme grad som kondens mellom vinduslagene eller på innsiden av vinduene.

Her et lite utklipp fra informasjonsskrivet:
Hvordan kan vi avhjelpe duggdannelsen?

  1. Ved å holde tilstrekkelig lav romfuktighet. Et godt råd er å sørge for god ventilasjon. Bruk de friskluftsventiler rommene er utstyrt med, eller foreta regelmessige utluftinger. Det er viktig med god ventilasjon i de deler av huset hvor luftfuktigheten er størst, bad, vaskerom, kjøkken og rom hvor det tørkes klær. I soverom vil det også avgis mye fuktighet i løpet av en natt ved den luft vi puster ut, og et kjølig soverom med dårlig ventilasjon vil derfor ha stor sannsynlighet for kondens innvendig om vinteren.
  2. Ved å holde tilstrekkelig høy overflatetemperatur på innvendig glassflate. Dette oppnår man ved å holde tilstrekkelig høy romtemperatur, og ved å sørge for at den varme luften får sirkulere fritt på rutens innside. Plassering av varmekilden under vinduet vil bedre forholdene vesentlig.
  3. Foruten ute- og innetemperaturen er rutens temperatur avhengig av dens U-verdi. U-verdien står for rutens isoleringsevne og varierer derfor med om den består av ett, to eller tre lag glass. Luftrommet mellom glassene er også avgjørende. Desto mindre U-verdi en rute har, desto bedre isolerer den. Dette kan oppnås ved bruk av energiruter og flere lag glass.

Tar man hensyn til nevnte forhold, vil man kunne redusere kondensproblemet som, foruten å være sjenerende, også lett kan forårsake fuktskader.

Comments are closed.