Vi blir eldre og eldre, og vi ønsker å bo hjemme. Her er noen tips og informasjon som vil kunne gjøre det enklere å bo trygt hjemme lenger:
Bakgrunn
Vi blir stadig flere eldre her i landet. I stortingsmelding 24 (2022 -2023) “Fellesskap og meistring - Bu trygt heime” legger regjeringen opp til at vi skal bo hjemme lenger. Derfor kommer vi til å bli flere eldre beboere i Vestskrenten borettslag i årene som kommer. Pensjonistforbundet har skolert drøyt 300 teknologiambassadører som operer i hele landet. Vibeke Liane, som bor her i Vestskrenten, er en av dem. Inspirert av henne gir vi her noen råd vedrørende hva du kan gjøre med hjemmet ditt.
Hvis du har gode forslag til løsninger, er det fint om du forteller om det her på Vibbo
Hindre fall
Noe av det viktigste vi kan gjøre er å forebygge at vi faller. Et lårhalsbrudd kan være starten på at vi mister friheten i hverdagen. Etter hvert som helsa skranter, kan dere søke om hjelpemidler fra NAV Hjelpemiddelsentral
Stua
Med levd liv følger det mange minner og møbler. Det kan være lurt å rydde bort noen av teppene og møblene. Så kan du ha sklisikre matter under teppene du velger å beholde. Hvis du skal kjøpe ny sittegruppe, anbefales det å anskaffe en sofa som har en høyde som gjør at du slipper å bruke “kran” for å komme opp.
Hvis du har en sykdom/skade som medfører at du har problemer med å komme opp fra sittende, så har NAV Hjelpemiddelsentral en stol som gir deg et lite puff for å komme opp.
Stolen finnes i flere design
Badet
Det enkle grepet du kan gjøre for at badet ditt skal bli et tryggere sted å oppholde seg er å montere et klappsete i dusjen. Du kan også anskaffe deg et godt håndtak å holde i.
Her er noen råd for hvordan du kan behandle glatte gulv: https://happy-homes.no/2016/01/unnga-ulykker-pa-glatt-gulv/
Hvis du skal gjøre en større oppussing av badet kan du vurdere å gjøre en del grep før behovet melder seg. Flere av løsningene gir en skikkelig spa-følelse. Hvis det blir for dyrt å investere i dette nå, kan det være lurt å kontakte en utstyrsleverandør for å finne ut hvordan du legger til rette for en eventuelt senere installasjon.
Dusjen:
Det finnes dusj med føner. Den dagen du ikke klarer å tørke deg selv er dette genialt.
Toalettet:
En annen snedig sak er toalett med spyl og føn. Det kan bidra til færre urinveisinfeksjoner. Se video: https://vimeo.com/709433586 Det finnes også vask som kan heves og senkes
Entreen
Det kan være lurt å montere en støttestang i entreen. Eventuelt organisere plass til en stol eller lignende som du kan sitte på når du tar på deg skoene
Den trøblete trappa For dere som bor i rekkehusene kan trappa by på problemer. Da kan en trapperullator være en god hjelp. Du kan søke om å få den via NAV Hjelpemiddelsentralen. For å forebygge fall kan du montere gelender på begge sider av trappa. Montere kontrastslist i trappetrinnene for at trappa ikke skal være glatt.
Se fin film: Assistep – Informasjonsvideo – Trappeassistenten (norsk) – YouTube
Den skumle holka
For dere som bor i rekkehusene er holka skummel. Pensjonistforbundets medlemmer får 15 % rabatt på mattene fra IsFritt. Mattene skal være enkle og montere
Lure kontakter
Følg med på utviklingen. Det er en gullalder for forskning og produksjon av velferdsteknologi, nye løsninger kommer.
- På Almas Hus kan du se mange spennende løsninger. Almas hus er Oslo kommunes visnings- og demonstrasjonssenter for velferdsteknologi, hjelpemidler, fysisk utforming og tilrettelegging. De viser blant annet: Universell utforming og et alders- og demensvennlig miljø, tilrettelegging av egen bolig med tips om bruk av belysning, farger, kontraster osv.
De holder til på Aker Sykehus – bygg 21A, besøksadresse: Trondheimsveien 235, telefon 23 48 69 60, e-post: almashus@heloslo.kommune.no.
- NAV Hjelpemiddelsentral Oslo. Besøksadresse, Kabelgata 1-2, 0580 Oslo, telefon 40 70 28 03, e-post: nav.hot.oslo@nav.no NAV Hjelpemiddelsentral låner kun utstyr når behovet er der, de gir ikke støtte til forebyggende tiltak.
- Utprøvingsenteret: Besøksadresse: Kabelgata 2.
- Oslo kommunes hjelpemiddeltelefon: 21 80 21 80.
- Fastlegen eller spesialhelsetjenesten kan søke om hjelpemidler for deg. Ergoterapeuten og seniorkonsulenten i bydelen kan også hjelpe deg i søknadsprosessen.
Hvis du vil snakke med ansatte i bydel Søndre Nordstrand om velferdsteknologi, kan du ringe Oslo kommune: 21 80 21 80 og spørre etter Elin Halvorsen
Leverandører
- Funksjonsutstyr, Bad og kjøkken. Martin Lingesvei 25, 0692 25, 0692 Oslo, tlf. 400 10 340, funksjonsutstyr.no.
- Hjelpemiddelpartner, tlf. 915 79 376 / 950 79 618, e-post post@hjelpemiddelpartner.no. De har egen side på Facebook, hvor du får inspirasjon til løsninger.
Av: Vibeke Liane, April 2024